We are using cookies to give a better service experience. By using our services you agree to use cookies. Read more

Accept
Reject
Spotlights
All articles
search
clear

Money Flow Challenge

Hauska peli oman taloudenhoidon oppimiseen

Money Flow Challenge tarjoaa nuorille mahdollisuuden oppia pelaamalla tärkeimmät omaan henkilökohtaiseen taloudenhoitoon liittyvät asiat alkaen tulojen ja menojen suunnittelusta päätyen sijoitusten ja lainojen pohtimiseen.

Finland 100

Overview

HundrED has selected this innovation to

Finland 100

Web presence

2015

Established

20K

Children

1

Countries
Updated
March 2017
Halusimme luoda täysin uudenlaisen ja hauskan tavan oppia oman talouden hallintaan liittyvät tärkeimmät asiat.

About the innovation

Mistä on kyse?

Oman talouden hallinta ja järkevä rahankäyttö voi olla monelle nuorelle haastavaa. Nykypäivänä erilaiset rahoitusvaihtoehdot mahdollistavat esimerkiksi ostosten tekemisen ilman omaa rahaa, minkä seurauksena nopea velkaantuminen korkeakorkoisilla luotoilla on mahdollista. Nuorille on tärkeää opettaa oman talouden suunnitteluun liittyviä taitoja.

 

Money Flow Challenge on peli, jonka jokainen opettaja pystyy ottamaan helposti osaksi omia opetusmateriaaleja olematta talouden suunnittelun asiantuntija. Peli on myös suunniteltu siten, että sen pelaaminen on helppoa ja hauskaa.

Money Flow Challenge pyrkii luomaan luokkaan keskustelua taloudenhoidon ympärille. Oppilas pelaa viisi tasoa, joiden avulla hän oppii oman talouden hallintaan liittyvät taidot alkaen tulojen ja menojen suunnittelusta päätyen lopulta sijoitusten tekemiseen ja lainojen käyttämiseen erilaisten hankintojen rahoituksessa.

Money Flow Challenge -pelin ideointi ja kehittely lähti tarpeesta havainnollistaa nuoria kiinnostavalla tavalla erilaisia oman talouden hoitamiseen liittyviä elementtejä. Omaan talouteen liittyvien asioiden oppimiseen ei nuorille ole ollut aiemmin tarjolla mielenkiintoisia ja hauskoja pelinomaisia opetustapoja.

Money Flow Challenge on palkittu vuoden 2016 Finnish Game Awards- hyötypelinä ja sisältö vastaa myös Suomen lukion opetussuunnitelman sisältöä oman talouden oppimisen alueella. Kokonaisuutta on kehitetty yhdessä Suomen Opetushallituksen kanssa.

Money Flow Challenge oli osa Vaasan yliopiston kaksivuotista tutkimusta pelipohjaisista taloustaitojen oppimisesta, joka päättyi syksyllä 2018. Tutkimustulosten mukaan Money Flow Challengen hyödyntäminen opetuksessa lisää oppijoiden kiinnostusta talouteen ja auttaa heitä oppimaan henkilökohtaiseen talouteen liittyviä taitoja.

Money Flow Challenge on saatavilla kaikissa maissa, joissa on Apple App Store tai Google Play. Suomen markkinoiden ulkopuolella oleva käyttöliittymä on englanninkielinen, joten kaikki englantia ymmärtävät ympäri maailman voivat kokeilla peliä. Jos kokemukset Suomen ulkopuolella ovat positiivisia, Money Flow Challenge saatetaan tuottaa myös muille kielille. 

Money Flow Challenge etsii nyt pilottikouluja ympäri maailman.

Impact & scalability

Impact & Scalability

Innovativeness

Pelillistäminen ja havainnollistaminen esimerkkien kautta ovat hyviä tapoja opettaa etäiseltä tuntuvaa aihetta.

Impact

Opettamalla oman talouden suunnittelun parhaat käytännöt jo nuorena vähennetään ihmisten taloudellisia murheita ja he pystyvät käyttämään enemmän rahaa juuri heille tärkeisiin asioihin.

Scalability

Nuorilla eri puolilla maailmaa on samantyyppisiä haasteita talousasioiden oppimisessa. Siksi uskomme Money Flow Challengen konseptin toimivan hyvin eri paikoissa.

Media

Implementation steps

Pelin lataaminen
Money Flow Challenge -kokonaisuuteen kuuluvat iOS- ja Android-matkapuhelimiin sekä tabletteihin ladattava peli ja Money Flow Challenge -verkkopalvelu.

Verkkopalveluun pääset tästä.

Money Flow Challenge -pelin löytää Applen App Storesta tai Android-laitteilla Google Playstä. Pelin lataamisen jälkeen luodaan laitekohtainen nimimerkki, jonka avulla tulokset rekisteröityvät verkkopalveluun.

Verkkopalvelusta pelaajat näkevät reaaliaikaisesti Money Flow Challengen parhaat tulokset ja he pystyvät helposti vertaamaan omia tuloksiaan muiden tuloksiin. Verkkopalvelusta opettajat näkevät myös oman luokan tulokset luomansa ryhmätunnuksen perusteella.

Money Flow Challenge PRO on saatavilla ilmaiseksi Applen App Storesta ja Google Play kaupasta globaalisti. Money Flow Challengessa PRO:ssa ei ole pelin sisällä olevia maksuja.

Ryhmätunnuksen luominen luokalle
Opettaja luo ryhmätunnuksen ja antaa sen oppilaille.

Ryhmätunnuksen avulla opettaja näkee kaikkien niiden oppilaiden tulokset, jotka ovat lisänneet itsensä saman ryhmätunnuksen alle, ja voi siten seurata oppilaiden etenemistä.

Ryhmätunnukseksi kannattaa laittaa koulun ja luokan nimi, esim. Helsingin yläkoulu 9B. Tällä tavalla luokan ja pelaajien tuloksen saa helposti eroteltua.

Voit ladata tuntisuunnitelmaehdotuksen ohesta:

Pelaamisen aloittaminen ja virtuaalinen opettaja
Peli voi nyt alkaa! Pelin läpi pelaaminen kestää noin tunnin.

Jos pelin pelaaminen jaetaan useammalle tunnille, yhteiskäytössä olevien laitteiden osalta kannattaa kirjata ylös kuka käytti ja mitä nimimerkkiä. Näin tulokset kirjautuvat samoille pelaajille seuraavallakin oppitunnilla.

Verkkopalvelussa on mukana myös virtuaalinen opettaja, joka neuvoo pelaajaa eri tasoilla mitä hänen kannattaa tehdä saadakseen paremman tuloksen.

Pelin sisältö ja eteneminen
Peli etenee tasoittain. Money Flow Challenge- pelin etenemisessä keskitytään ja opetellaan seuraavia asioita:

Taso 1
Kuinka pidetään tulot suurempina kuin menot? Miten erilaiset menot kannattaa priorisoida?

Taso 2
Mitä ovat yllättävät menot ja miksi puskurirahasto on tärkeä asia? Mikä on sopiva suuruus puskurirahastolle?

Taso 3
Sijoittaminen: Mitä kannattaa tehdä ylimääräisellä rahalla?

Taso 4
Mitä lainat ovat ja kuinka lainaa voi käyttää esimerkiksi talon ostamiseen?

Taso 5
Yrittäminen ja taloudellinen riippumattomuus.
Ilman oman talouden suunnittelua voi myös suurikin määrä rahaa kadota nopeasti pankkitililtä.

Jokaisella tasolla pelaaja auttaa hahmoa tekemään mahdollisimman hyviä taloudellisia päätöksiä ja samalla hän pyrkii pitämään hahmon onnellisuuden korkealla tasolla. Aivan kuten oikeassa elämässä Money Flow Challengessa oppilaan pitää miettiä tuottaako jonkin asian hankinta hahmolle niin paljon onnellisuutta, että se kannattaa tehdä.

Tason lopussa simuloidaan myös hahmon tilannetta 10 vuotta eteenpäin, jolloin nähdään miten tehdyt päätökset vaikuttavat talouteen pitkällä aikavälillä.

Pelin seuraaminen ja keskustelu
Opettaja pystyy seuraamaan oppilaiden edistymistä verkkopalvelun kautta, josta hän näkee ryhmätunnuksen avulla vain oman luokan tulokset. Pelin aikana on hyvä keskeyttää pelaaminen sopivin väliajoin ja keskustella pelin aikana esiin tulleista oman talouden aihealueisiin liittyvistä asioista.

Spread of the innovation

loading map...