We are using cookies to give a better service experience. By using our services you agree to use cookies. Read more

Accept
Reject
Spotlights
All articles
search
clear

Finnish PopUp School

Urheilutapahtumien yhteyteen rakennettava monikulttuurinen koulu

Finnish PopUp School on kansainvälisten urheilutapahtumien yhteyteen rakennettava väliaikainen koulu, joka mahdollistaa urheilijoiden ja kisaturistien lasten koulunkäynnin matkan tai tapahtuman aikana.

Finland 100

Overview

HundrED has selected this innovation to

Finland 100

2014

Established

-

Children

1

Countries
Target group
All
Updated
March 2017
Urheilu on globaali kieli. Yhdistämällä urheilu ja koulu voidaan luoda lasten välistä keskinäistä kansainvälistä vuorovaikutusta uudella tavalla.

About the innovation

Mistä on kyse?

Kansainväliset urheilutapahtumat toimivat piristeruiskeina alueen talouteen ja elävöittävät katukuvaa. Yksi näiden tapahtumien keskeisiä tavoitteita on lisätä lajin tunnettuutta ja saada uusia harrastajia lajin pariin. Perheellisille lajiharrastajille tapahtumat voivat aiheuttaa haasteita. Urheilutapahtumiin matkustavien urheilijoiden ja kisaturistien lapset joutuvat usein olemaan tapahtumien vuoksi poissa koulusta.

Näihin tarpeisiin on kehitetty suomalainen konsepti nimeltä Finnish PopUp School, jonka tehtävänä on perustaa väliaikaisia kouluja suurten urheilutapahtumien yhteyteen.

PopUp School seuraa uutta suomalaista opetussuunnitelmaa, ja yksi sen keskeisiä oppisisältöjä on monikulttuurisuus. Finnish PopUp School luo kohtaamisia ja merkityksiä paikallisten ja suomalaisten välille osallistamalla myös lähiseudun lapsia pop up -koulunkäyntiin. PopUp Schoolin monialaisessa opetuksessa edistetään myös olympialiikkeen eettisiä ja kasvatuksellisia arvoja – koulun teemoina ovat kunnioitus, suvaitsevaisuus ja ystävyys.

Vaihtelevat ja monipuoliset opetusmenetelmät sekä teknologian hyödyntäminen kuuluvat koulun toimintatapoihin. Oppilaita kannustetaan asettamaan omat tavoitteensa, sillä jokaisella on oma henkilökohtainen lähtötaso, joka tulee ottaa huomioon opetuksessa.

Koulun opettajina toimivat suomalaiset opettajat ja oppilaina paikalle matkustaneiden kannustajien ja urheilijoiden lapset sekä paikalliset lapset. Finnish PopUp School haluaa ennen kaikkea viedä suomalaista laaja-alaista osaamisen mallia maailmalle ja yhdistää eri kulttuureista tulevia koululaisia opiskelemaan uudella tavalla.

Finnish PopUp Schoolin ydin on liikkumisessa ja itse tekemisessä. Konseptissa sovelletaan suomalaisen Liikkuvan koulun toimintatapoja toiminnallisuus ja ilmiöpohjaisuus huomioiden. Opetus järjestetään englanniksi, ranskaksi ja paikallisella kielellä.

Idea sai alkunsa vuoden 2014 koripallon MM-kisoissa Espanjassa, mihin osallistui 10 000 suomalaista aikuista ja noin tuhat lasta. Koska päivisin lapsilla ei vaikuttanut olevan lainkaan “järkevää” tekemistä, konseptia lähdettiin kehittämään yhdessä Suomen koripalloliiton kanssa. Finnish PopUp Schoolia on kokeiltu menestyksekkäästi Ranskassa Montpellierissä koripallon EM-kilpailuissa 2015 sekä Rio de Janeiron olympialaisissa syksyllä 2016. HundrED-hankkeen aikana konseptia on kehitetty niin että toiseksi päätuotteeksi on tullut Finnish PopUp School Suomessa, jossa kansainvälinen kouluryhmä tulee Suomeen 2–4 viikon ajaksi ja ryhmä käy suomalaista koulua suomalaisessa luokassa.

Impact & scalability

Impact & Scalability

Innovativeness

Finnish PopUp School toteuttaa opetussuunnitelmaa poikkeuksellisessa ympäristössä kiinnostavalla tavalla.

Impact

Konsepti tuo koulun sinne, missä koulunkäynti muutoin katkeaisi hetkeksi.

Scalability

Malli on toteutettavissa eri maiden opetussuunnitelmia hyödyntäen.

Implementation steps

Sopimuksen laatiminen
Finnish PopUp Schoolin perustamisessa tärkein asia on saada paikallinen lajiliitto tai tapahtuman järjestäjä ymmärtämään, että konsepti on mielenkiintoinen ja tuo tapahtumalle lisäarvoa.

Tavoitteena on että vahvistus saadaan vähintään 18 kuukautta ennen tapahtumaa.

Esimerkiksi

Vuoden 2019 koripallon MM-kilpailut pelataan Kiinassa ja jo 1.9.2017 Finnish PopUp School on tavannut tapahtuman järjestäjät kaksi kertaa sekä Kiinan koripallomaajoukkueen päävalmentajan, joka piti ideaa erinomaisena.

Tavoitteiden ja resurssien vahvistaminen
Kun päätös Finnish PopUp Schoolin järjestämisestä tapahtuman yhteydessä on tehty, alkaa valmistelu.

Tässä vaiheessa selvitetään muun muassa millaiset tilat ja resurssit toteutukseen tarvitaan ja millaiset tavoitteet asetetaan. Valmisteluun menee noin kuusi kuukautta, jonka jälkeen alkaa markkinointi yhdessä tapahtumajärjestäjän kanssa. Lopulliset resurssit vahvistetaan osallistujamäärän mukaan.

Viimeisen kolmen kuukauden aikana valmistellaan suomalaisten opettajien sekä mahdollisten paikallisten opettajien kanssa opetussuunnitelman sisällöt ja toimintatavat.

Opetuksen suunnittelu
PopUp School on väliaikainen eikä sillä ole juridista oikeutta toimia pidempään.

Ohjelma ja oppimateriaalit suunnitellaan aina tukemaan kyseisen urheilutapahtuman tavoitteita ja paikallista kulttuuria.

Esimerkiksi

Suunnitelmaan integroidaan järjestäjän omat arvot sekä tavoitteet yhdessä kansainvälisen liiton arvojen kanssa. Olympialaisten aikaan Rio de Janeirossa PopUp koulu nojasi olympialaisiin arvoihin. Tuntisuunnitelmiin käytettiin suomalaista koulutusosaamista ja suomalaista opetussuunnitelmaa hyödyksi laaja-alaisia tavoitteita. Tunnit kannattaakin suunnitella koulun järjestäjien koulutusosaamista soveltaen.

Opettajien rekrytointi
Opettajien rekrytoinnissa tulee ottaa huomioon muun muassa opettajan kielitaito ja kyky omaksua uusia asioita sekä mukautua muuttuviin tilanteisiin.

Vieraaseen ympäristöön pystytettävä väliaikainen koulu edellyttää, että eteen tulevia haasteita voi ratkoa myös paikan päällä – kaikkea ei yksinkertaisesti voi ennakoida. Siksi opettajien luovuus, joustavuus ja nopea reagointi on avainasemassa Finnish PopUp Schoolin toiminnassa.

Opetuksen järjestäminen
Oppilaat ovat koulussa normaalin koulupäivän verran ja itse opetus mukailee kansallista opetussuunnitelmaa.

Opetusjärjestelyissä joutuu huomioimaan oppilaiden hyvin erilaiset taustat, minkä vuoksi kahden opettajan tiimi (co-teaching-malli) on erinomainen ratkaisu opetusjärjestelyihin. Opetusta voidaan sen avulla ohjata tehokkaammin tai eriyttää tehtäviä mikäli tarve vaatii. Co-teaching-mallissa toinen opettajista voi esimerkiksi opettaa ja toinen toimia luokassa tukena.

Oppitunnit
Tyypillinen koulupäivä sijoittuu 9–15 väliseen aikaan.

Erityisen lisäarvon koululle tuo kansainvälinen ympäristö. Jokaisena koulupäivänä pyritään liikkumaan koulun ulkopuolella. Näin saadaan sisällytettyä kulttuuria ja liikuntaa opetukseen kuin huomaamatta suomalaisen opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti.

Päätöstilaisuus
Jokaisessa Finnish PopUp Schoolissa osallistujille jaetaan todistus osallistumisesta koulun toimintaan ja järjestetään yhteinen päätöstilaisuus tai juhla.

Ohjelmaan voidaan yhdistää PopUp Schoolin aikana eri kulttuureista opittuja asioita. Päätöstilaisuus on mukava tapa kerätä yhteen oppilaat ja kerrata yhdessä vietettyä aikaa ennen kotiinpaluuta.

Spread of the innovation

loading map...