Koulun dilemma löytyy jatkuvuuden ja muutoksen tasapainoilussa: kuinka paljon tulee istuttaa lapseen olemassa olevia normeja? Toisaalta, kuinka paljon tulisi opettaa kyseenalaistamaan ja muuttumaan?
Koulun dilemma on kuitenkin jatkuvuuden ja muutoksen tasapainoilussa: Kuinka paljon tulee istuttaa lapseen olemassa olevia normeja? Toisaalta, kuinka paljon tulisi opettaa kyseenalaistamaan ja muuttumaan?
Juhlaperinteiden viljeleminen kouluarjessa nähdään usein juuri koulun sosialisaatiotehtävän kautta. Juhlapedagogiikassa koulun sosialisaatio- ja muutostehtävän välinen ristiriita hälvenee, kun kannattelemme suomalaisen kalenterivuoden juhlia ja tuomme rinnalle luokka- ja kouluyhteisön eri uskonnot ja kulttuurit. Otamme maailman mukaan kouluun sellaisena kuin sen haluaisimme nähdä ja kokea. Koulun tulisi olla todellinen elämisyhteisö lapsille ja arjessa tulisi pysähtyä lapsille merkityksellisten asioiden äärelle.
Koulujen juhlakulttuuri otetaan pitkälti annettuna, itsestäänselvänä osana kalenterivuotta. Juhlat tulisi kuitenkin nähdä todellisina oppimistilanteina. Juhlat tuovat parhaimmillaan kokemuksellista sisältöä kouluarkeen ja tukevat opetusta.
Juhlissa yhdistyvät koulun yksilölliset ja yhteisölliset tavoitteet. Oman juhlan merkitykselliseksi nostaminen vahvistaa oppilaan osallisuutta luokkayhteisössä ja tuo positiivisella tavalla erilaisuuden esiin. Itselle merkityksellistä juhlaa esittelevä lapsi on aina asiantuntija, oman kulttuurinsa ja uskontonsa autenttinen kokija. Juhla on aina myös luokan ja koulun yhteisöllinen tapahtuma, jossa oppimiskokemus muodostuu yhdessä tekemisestä, tulkitsemisesta ja jakamisesta.
Juhlat ovat myös tiedollisten ja taidollisten tavoitteiden osalta kokemuksellista oppimista, jossa esimerkiksi lasten kielellinen maailma kehittyy. Siinä on väistämättä mukana dialogisuus, jossa jokainen (opettaja erityisesti) on oppijana ja maailman tutkijana.
Juhlat koulun toimintakulttuurin rakentajina tulee suunnitella, valmistella ja lopuksi arvioida. Juhlien valmisteluprosessi saattaa lapsille muodostua itse juhlaa tärkeämmäksi, kun selvitämme, mihin ko. juhla liittyy, miksi juhlaa juhlitaan, mikä siinä on merkityksellistä, valmistelemme koristeita, suunnittelemme tarjottavia, musiikkia ja ohjelmaa. Opettajana tiedotan myös vanhemmille juhlasta. Tässä olisi hyvä mahdollisuus rohkeammin avata luokan ovet yhteistyölle kodin, koulun ja ympäröivän yhteisön kesken.
Esimerkki: Maatullin ala-asteen koulu
Koulussa juhlittiin syyskuun puolessa välissä muslimien Eid Al-Adha-juhlaa. Muslimioppilaat valmistautuivat kertomaan luokalle juhlasta: miksi ja miten Eid Al-Adhaa juhlitaan, millaisia perinteitä eri perheillä on, miten juhliminen eroaa lasten kotimaassa ja Suomessa. Kaikki luokan oppilaat toivat kouluun herkkuja ja osallistuivat jo siten luokkakaveriensa merkittävään päivään.
Oppitunnilla käytiin yhdessä läpi sovituksen juhlan ajatusta ja yhtymäkohtia Raamatun arkkikertomukseen esikoisen uhraamisesta sekä uhrirituaalin merkityksestä luokan eri uskonnoissa. Luokassa katselimme kuvia miten muslimit ympäri maailmaa juhlivat Eid Al-Adhaa. Seuraavana päivänä juhlan sisällöstä keskusteltiin uudestaan ja näin opettaja pystyi arvioimaan, kuinka hyvin oppilaat olivat sisäistäneet opitun. Seuraavaksi oppilaat odottavat Aleksin Kiven päivää ja suomalaisen kirjallisuuden juhlaa.