article

Lisätystä todellisuudesta vauhtia opetukseen

15.2.2018

Lisätty todellisuus eli augmented reality (AR) on virtuaalisen todellisuuden ohella yksi uusista teknologioista, joka tarjoaa opetukseen uusia mahdollisuuksia. 3DBear rakentaa applikaatiota, jolla AR voidaan tuoda luokkahuoneisiin oppilaskeskeisesti.

AR on teknologiana monille tuttu Pokemon Go:sta, jossa pokemonit ilmaantuvat ympäröivän todellisuuden päälle. Ero virtuaaliseen todellisuuteen on, että lisätty todellisuus rakentaa olemassaolevan ympäristön päälle eikä sen käyttämiseen välttämättä tarvitse erillisiä laseja. Viihteellisemmissä viestisovelluksissa AR on oppilaille arkipäivää: Snapchatin ja Instagramin video- ja kuvafiltterit ovat ahkerassa käytössä.

Opettajan näkökulmasta tärkeää olisi, että tarjolla olisi myös pedagogisesti hyvää materiaalia ja oppituntisuunnitelmia uusien teknologioiden käyttöön. AR tarjoaa hyviä mahdollisuuksia avaruudellisen hahmotuskyvyn parantamiseen, luovaan tarinankerrontaan ja ryhmätyötaitojen harjoitteluun.

“Oppilaiden pitää olla aktiivisia tekijöitä omassa oppimisprosessissaan, myös silloin kun puhe on teknologioista. 3DBear AR:n ydin on tässä: oppilaat eivät jahtaa muiden luomia sisältöjä tai kolikoita lisätyssä todellisuudessa, vaan he rakentavat sitä itse”, sanoo Maria Muuri, 3DBearin pedagoginen vetäjä ja Matinlahden koulun apulaisrehtori.

3DBear AR on kamerapohjainen sovellus, jossa oppilaat voivat itse lisätä todellisuuteensa 3D-malleja valmiista kirjastoista. He voivat vaikkapa suunnitella luokkaan biologisen ekosysteemin, rakentaa lempikohtauksensa lukemastaan kirjasta tai tarkastella antiikin patsaita useasta kulmasta. Nämä kokonaisuudet voi kuvata ja jakaa koko luokalle.

3DBear on ensimmäinen suomalainen kouluihin myyvä yritys, joka on kerännyt yli miljoonan rahoituksen. Pääsijoittaja oli Yhdysvalloista, mikä on myös suomalaiselle koulutusalan yritykselle uraauurtavaa.

“Koulut ovat jopa tahtomattaan edelläkävijöitä innovaatioiden osalta: lapsia pitää aina valmentaa sellaista maailmaa varten, jota ei vielä osata edes kuvitella. Olemme todella iloisia, että voimme olla mukana tässä”, toteaa 3DBearin toimitusjohtaja Kristo Lehtonen.


3DBear AR -sovellus on nyt saatavilla sekä iOS:lle (lataa tästä) ja Androidille (lataa tästä). Ilmaista sovellusta voi kokeilla luokkahuoneessa vaikka heti nähdäkseen, miten monipuolisesti oppilaat voivat sitä käyttää. Jos haluat sovelluksen lisäksi saada käyttöösi pari valmista tuntisuunnitelmaa, ota yhteyttä 3DBearin tiimiin: maria@3dbear.fi ja elina@3dbear.fi.