news

Taimiakatemia ohjaa oppilaita kestävään elämäntapaan

3.5.2018

Ihmiset erkaantuvat luonnosta ja oppilaat saavat usein oppia kasvien ja eläinten hoidosta vain kirjoista. Taimiakatemian avulla eläinten ja kasvien kasvatus ja hoito tuodaan konkreettisesti oppilaan lähelle, sillä oppilaat pääsevät itse pitämään huolta kasveista, kuten yrteistä ja kukista sekä muutamista eläimistä.

Mankolan koulun Taimiakatemia on kasvihuonetta hyödyntävä toimintamalli, jossa yhdistyvät koulun arki, ympäristökasvatus ja yrittäjäkasvatus. Toimintamallin tehtävänä on kestävään elämäntapaan ohjaaminen: oppilaita ohjataan huomaamaan, kuinka jokainen voi omilla valinnoillaan ja teoillaan vaikuttaa huomisen elinympäristöön. Malli myös auttaa oppilasta löytämään omat vahvuutensa.

Käytännössä toimintaa Taimiakatemiassa rytmittää luonnollinen pohjoisen vuodenkierto ja lukuvuosi. Syksyllä hyötypuutarhasta korjataan sato, raivataan paikat ja valmistaudutaan jouluna pidettäviin myyjäisiin. Alkuvuodesta suoritetaan kevään kylvöt, istutetaan ja koulitaan maata. Myöhemmin keväällä oppilaat pääsevät myymään kasvattamiaan taimia ulos viljeltäväksi.

Oppilaat kasvattavat ja pitävät huolta kasvihuoneen kasveista sekä kehittävät yrittäjyystaitoja markkinoimalla ja myymällä taimia ja kasveja lähiympäristössä.  Taimiakatemia vie uuden opetussuunnitelman ytimeen osallistamalla ja vastuuttamalla oppilaita yhteiseen tekemiseen ja kasvihuoneen monipuoliset työt mahdollistavat laajan käytännön oppimisen.