article

Millaista on opiskelu Startup-lukiossa?

23.3.2018

Startup High School on kolmen lukiokurssin laajuinen verkkokurssikokonaisuus, jossa käsitellään ideoiden toteuttamista, erilaisia luovan ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja sekä opiskelijoista itsestä lähtevien ideoiden edistämistä. Kurssimateriaali pohjautuu 25 tunnetun suomalaisten yrittäjän ja oman unelman toteuttajan videohaastatteluihin sekä niiden pohjalta tehtyihin opetuksellisiin tehtäviin. Startup High Schoolin rehtorina toimii Pekka Peura.

Lassi Lehtovaara ja Elisabeth Vu ovat Startup-lukion ensimmäisen lukuvuoden oppilaita, jotka ovat suorittaneet kaikki kurssit onnistuneesti.  Lassi opiskelee  Martinlaakson lukiossa ja Elisabet Lauttasaaren yhteiskoulussa. Haastattelimme opiskelijoita siitä, millaista on ollut opiskella Startup-lukiossa ensimmäisen vuoden aikana.

Miksi hait opiskelemaan startup-lukioon?

Lassi: Hain opiskelemaan koska minua on jo valmiiksi kiinnostanut yrittäjyys, kun oman firman perustaminenkin on käynyt mielessä. Kuulin, että tällainen Startup-kurssien kokonaisuus järjestetään ja sille oli mahdollista päästä mukaan niin tottakai mahdollisuuksiin pitää aina tarttua. Tämän tyyppistä ja tähän aiheeseen liittyvää kurssia ei ollut meidän kurssitarjottimessa!

Elisabeth: Löysin Startup-lukion sattuman kautta selatessani erilaisia startup maailmaan liittyviä tapahtumia Suomessa. Tutkittuani Startup-lukion sivustoa, päätin, että haluan ehdottomasti mukaan tähän projektiin. Uskoin, että kurssit tulisivat opettamaan minulle paljon kriittisestä ajattelusta ja ongelmanratkaisusta, kuten etusivulla luvattiin. Ja näin kävi. Nykyään uskallan haastaa omia juurtuneita tapoja, sekä ajatuksia!

Miten opiskelu etänä on soveltunut oman koulun lukujärjestykseen?

Lassi: Paremmin kuin hyvin. Tykkäsin kurssin luonteesta siinä mielessä ,että siinä oli todella vapaa aikataulu ja aikataulutuksen sai itse suunnitella ja tehdä silloin kun halusi ja kun sille oli hyvä sauma. Toki etänä opiskelussa missaa esimerkiksi yhteisöön kuulumista, mutta sitä oli melko hyvin paikattu esimerkiksi kurssin facebook ryhmässä. Tykkäsin myös siitä, että kurssilla oli paljon aikaa tehtävien tekemiseen joten ei tullut kiirettä.

Elisabeth: Mielestäni yksi kurssien paras ominaisuus oli etänä opiskelu. Sain itse päättää milloin, missä ja miten opiskelen, mikä on itselleni tärkeää tasapainoillessa abivuoden kiireiden, sekä töiden kanssa. Etäopiskelussa sai myös edetä omaan tahtiin, joten ei tarvinnut stressata dediksiä kirjotusten lisäksi.

Mikä on tärkein oppi?

Lassi: Ainakin sitä, että omien ideoiden kertomisesta muille ei ole mitään haittaa. Ja siitä jäi ainakin mieleen, että milloin yritys kannattaa perustaa. Ja myös sitä, että on tärkeä tehdä paljon ja kovaa töitä mutta pitää myös huolta ettei tee liikaa töitä josta tulee omat ongelmansa. Se oli myös tärkeä oppi, että omia unelmia kannattaa ja pitää tavoitella.

Elisabeth: Luota itseesi, mutta uskalla myös haastaa omaa ajatteluasi!


Mikä sinusta tulee aikuisena?

Lassi: En osaa sanoa mikä minusta tulee aikuisena. Kaikki on vielä auki, mutta tiedän kyllä, että haluan sen liittyvän jotenkin teknologiaan ja teknologian avulla ihmisten auttamiseen. Toisaalta uskon myös, että minun tulevaisuuden ammattia ei ole vielä keksitty joten tuleva ammatti saattaa hyvin olla jotain mistä tänä päivänä kukaan ei vielä tiedä mitään.

Elisabeth: Halusin pitkään tehdä töitä PR:n ja markkinoinnin parissa, enkä ole sulkenut tätä mahdollisuutta itseltäni kokonaan pois, mutta tällä hetkellä katse on kohti elokuva- ja televisiotuottajan uraa! 

Mitä vinkkejä annat  muille lukiolaisille, jotka pohtivat Startup-lukiossa hakemista?

Lassi: Ehdottomasti suosittelen jokaiselle jota vähääkään kiinnostaa. Vaikka yrittäjyys ei olisi se oma unelma, niin kurssista saa hyötyä ihan sama mitä haluat tehdä. Meillä kaikilla on unelmia ja tämä kurssi auttaa niiden ymmärtämisessä. Kurssin opettajat antavat videoilla todella hyödyllisiä vinkkejä ja niistä varmasti on jokaiselle hyötyä. Joten jos sinulla on unelma niin kurssille kannattaa osallistua. Uskon, että kurssit vaikuttavat ajatteluun siten ettet enää haluaisi tyytyä tulevaisuuteen joka on ihan okei vaan haluat jotain parempaa.

Elisabeth: Hae! Ehdottomasti kokemisen arvoinen juttu. Kurssit sisältävät paljon arvokasta tietoa suoraan alan pioneereilta. Ja jos kesken kurssin kompastuu johonkin, niin ei kannata huolestua, sillä Startup High Schoolin väki on aivan huippu ja vastaa todella nopeasti askarruttaviin kysymyksiin!

Lisätietoja aiheesta
Pekka Peura
Pekka.peura@highup.org