article

Keravan lukiossa uppoudutaan visuaalisen ohjelmoinnin maailmaan

12.12.2016

uutinen

Keravan lukiolaiset kokeilevat lukion kuvataideluokassa jotain aivan uutta: Läppäreillä syntyy hienoja, visuaalisia installaatioita, jotka on alusta asti rakennettu koodin avulla. Käynnissä on Mehackitin “Johdatus luovaan ohjelmointiin Processingilla” -kurssi, jonka aikana lukiolaiset oppivat ohjelmoinnin perusteet luovaa teknologiaa hyödyntäen. Mehackit järjestää luovan teknologian lukiokursseja Pohjoismaissa. Mukana on jo 60 lukiota ympäri Suomea – pohjoisin mukana oleva lukio löytyy tällä hetkellä Torniosta.

Yksi opiskelijoista on onnistunut rakentamaan jo muutaman viikon aikana oman pelin. Perinteistä matopeliä jäljittelevä luonnos on visuaalisesti hyvin vaikuttava. “Olen ohjelmoinut vähän aikaisemmin, mutta en ikinä mitään tällaista. Tosi hauskaa”, opiskelija arvioi.

                                         
Keravan lukion ja aikuislukion kuvataiteen opettaja Hanna Ripatti arvioi, että Mehackitin kurssi innostaa opiskelijoita kokeilemaan luontevasti ohjelmointia oppimisen välineenä: “Harva heistä on kuitenkaan kokeillut mitään tällaista aikaisemmin. Todella hienoa, että ohjaaja Laura myös kulkee opiskelijoiden joukossa ja ohjaa heitä niin luontevasti. Tuntuu myös siltä, että opiskelijat auttavat aktiivisesti toinen toisiaan. Juuri tällaista uudenlaista oppimista lukioihinkin tarvitaan."

Mehackitin kurssin ohjaaja Laura Paajanen ohjaa Keravan lukiossa ensimmäistä kurssiaan. Muuten Paajanen suorittaa tietojenkäsittelytieteen opintoja Helsingin yliopistossa.

“Ohjaaminen on ollut hauskaa ja antoisaa. Opiskelijoiden pienetkin onnistumiset ja selkeät innostumisen hetket sekä heidän omien taitojensa huomaaminen on saanut ajan kulumaan nopeasti, ja hymyn huulille aina tunnin jälkeen”, Paajanen sanoo ja jatkaa: “Alussa jännitti, että miten osaan auttaa omilla taidoillani, mutta selkeä ja johdonmukainen opetusmateriaali on auttanut sekä opiskelijoita että itseäni löytämään ratkaisuja ongelmiin.”

Tähän mennessä kurssilla on syntynyt monenlaisia töitä.

“Osa opiskelijoista on selvästi panostanut visuaaliseen puoleen: Opiskelijat ovat miettineet töiden muotoja ja värejä sekä rakentaneet kuvioita. Osa taas kokeilee eri metodien toimintaa ja niiden muokkausmahdollisuuksia – tällaisessa tekemisessä joutuu miettimään hieman enemmän algoritmejä. Osa on lähtenyt suoraan tekemään pelejä, koska se on ollut oma kiinnostuksen kohde”, Paajanen kuvailee.

                                         
Mikä kurssin ohjaamisessa tuntuu sitten kaikista antoisimmalta?

“Antoisinta on ehdottomasti projektien aikaansaaminen. Se, että eteneminen on niin konkreettista eli aina saadaan aikaiseksi joku uusi toimiva juttu. Välillä tulee ongelmia vastaan, mutta lopulta ohjelma saadaan aina toimimaan. Ei aina sitä reittiä, kuten on suunniteltu, mutta ainakin on päästy taas askel lähemmäs lopputulosta”, Paajanen sanoo.

Mehackitin kurssi jatkuu Keravan lukiossa toisen jakson loppuun asti. HundrEDin rahoittamia kursseja käynnistyy lukuvuoden aikana myös Erkko-lukiossa, Kannaksen lukiossa, Kerttulin lukiossa, Maunulan yhteiskoulun lukiossa, Ylöjärven lukiossa, Viherlaakson lukiossa ja Tampereen steinerkoulun lukiossa.

Reetta Heiskanen
CCO
Mehackit


Tutustu tarkemmin luovuuden ja teknologian yhdistäminen -projektiin!

 

article
29.10.2020
Innovator Masterclasses at the HundrED 2020 Summit
The 2020 Innovation Summit program includes mini Masterclasses. These classes are designed by innovators for innovators to help our community deepen their impact and grow their work. It is targeted to
community article
18.6.2018
Youth Initiative In Macedonia Gets Young People Active In Education Change
52% of students want more opportunities to voice their opinion on education. Pegasus English Language School in Macedonia is giving young people a platform to decide the types of education innovation