We are using cookies to give a better service experience. By using our services you agree to use cookies. Read more

Accept
Reject
search
clear
18.7.2016

HundrED Suomi - mitä on luvassa syksyllä?

HundrED huipentuu sataan konkreettiseen kokeiluun, jotka toteutetaan suomalaisissa kouluissa lukuvuonna 2016 - 2017.

HundrED Suomi - mitä on luvassa?

Koulu ja opetus elävät murroksessa. Uudet perusopetuksen opetussuunnitelmat julkaistiin joulukuussa 2014 ja ne otetaan virallisesti käyttöön ensi syksynä 2016. Valtakunnallisen opetussuunnitelmatyön jälkeen opetussuunnitelmat siirtyivät paikalliseen työstöön, ja nyt opetustoimet ja koulut ovat saaneet työnsä päätökseen. On aika siirtyä kirjallisesta työstä käytäntöön. Mitä käytäntö on koulun näkökulmasta? Miten opetus muuttuu? Millaisena oppilaan rooli näyttäytyy tulevaisuudessa? Entä opettajan? Miten uusi OPS vastaa haasteisiin, joita kouluissa kohtaamme päivittäin? Mitä on laaja-alainen osaaminen? Muun muassa näihin kysymyksiin HundrED pyrkii etsimään vastauksia.

 

Yhdessä ja rohkeasti eteenpäin

HundrED aloitettiin syksyllä 2015 ja virallinen julkistamistilaisuus pidettiin 8.12.2015 Helsingissä Finnkino Maximissa. Heti alkusyksystä oli selvää, että olemme luomassa jotakin uutta ja inspiroivaa koulutuksen kentälle. Tarve ja aika tuntui olevan puolellamme.

HundrEDin tärkein tavoite on alusta saakka ollut yhdessä tekeminen. Uskomme siihen, että jakamalla asiantuntijuutta ja rohkeasti kokeilemalla, voimme luoda jotakin mitä ei aiemmin ole tehty koulutuksen kentällä. On aika ylittää perinteiset luokka- sekä kuntarajat ja ryhtyä jakamaan rohkeasti ja laajemmin hyviä ideoita.

Haastoimme kaikkia suomalaisia jakamaan omia ideoita koulutuksen kehittämiseksi. Hakuaika HundrEDiin oli joulukuusta helmikuun alkuun, jolloin kuka vaan niin yksityinen henkilö, opettaja kuin myös opetustoimet, kunnat ja yritykset saivat jakaa omia koulutuksen kehittämisideoitaan. Hakuaikana hakemuksia ja ehdotuksia tuli yli 500, olimme yllättyneitä ja kiitollisia. Toinen toistaan hienompia ideoita. Kuinka niistä voisi valita 100 kokeiltavaksi? Syntyi tarve arviointityökalulle, jonka rakensimme yhteistyössä Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen työryhmän kanssa. Työkalun avulla pystyimme arvioimaan tulleita ehdotuksia ja hakemuksia yhdenvertaisesti. Se sisälsi kriteerit innovatiivisuuden, pedagogiikan, skaalautuvuuden ja yhteisöllisyyden arvioimiseksi. Uusien ideoiden lisäksi oli tärkeää löytää jo olemassa olevia hyviä käytänteitä, joiden kuuluisi levitä ympäri maailman.

Laadun ja sisällön varmistamiseksi loimme pedagogiseksi tueksi arviointiryhmän lisäksi HundrED-ohjausryhmän, johon kuuluivat Jouni Kangasniemi (OKM), Anneli Rautiainen (OPH), Jaakko Salo (OAJ), Jani Toivola (Sivistysvaliokunta), Leena Pöntynen (Kuntaliitto), Kristiina Kumpulainen (Helsingin yliopisto), Tiina Silander (Jyväskylän yliopisto), Harri Rinta-aho (Etelä-Tapiolan lukio), Kari Kumpulainen (Oulun normaalikoulu), Anna-Mari Jaatinen (Siltamäen ala-aste), Maurizio Pratesi (Walter ry) sekä HundrEDin pedagoginen tiimi. Huippuasiantuntijoita sisältäneen ohjausryhmän tehtävänä oli arvioida 500 hakemusta ja tehdä päätös valittavista 75 projektista huhtikuun loppuun mennessä.

 

Mitä projekteille tapahtuu syksystä 2016 alkaen?

Huhtikuun 27. päivä julkaisimme 75 suomalaista tarkkaan valittua kouluprojektia ja kokeilua, jotka alkavat syksyn 2016 ja kevään 2017 aikana. Jokaisella projektilla on oma verkkosivu, jonka kautta sen seuraaminen reaaliajassa on mahdollista. Projekteissa julkaistaan säännöllisesti materiaalia kuvin, tekstein, videoin, jotka auttavat kiinnostuneita toteuttamaan vastaavan projektin missä päin maailmaa tahansa. Monet projekteista vastaavat uuden opetussuunnitelman tarpeisiin niin laaja-alaisen osaamisen kuin monialaisten oppimiskokonaisuuksien näkökulmasta. Valitut projektit antavat työkaluja tulevaisuuden työelämään ja innostavat tiedon tai taitojen oppimiseen eri tavoin yli oppiainerajojen.

HundrEDissa tärkeässä roolissa on tutkimus. Jokaista projektia varten luomme selkeät tavoitteet sen toteuttamista varten. Tavoitteet ovat nähtävillä kullakin projektisivulla alkusyksystä alkaen. Seuraamme tavoitteiden toteutumista, arvioimme niitä ja lopuksi validoimme tulokset yhtenäiseen muotoon kaikista projekteista. Yhteistyö validoinnin suunnittelussa Jyväskylän yliopiston kanssa on ollut HundrEDin sisällön kehittämisessä merkittävässä roolissa.

HundrEDin 75 valitussa projektissa on tällä hetkellä toteuttajina 98 tahoa ja 170 koulua.


75 valittiin - 25 joukko on edelleen avoin

Valintatyö oli haastava ja työläs. Syntyi hyviä keskusteluja ja väittelyjä koulutuksen tulevaisuudesta. Kävi selväksi, että alkuperäisen ideamme 100 koulun sijaan, etsimme 100 teemaa, joilla kehittää koulutusta seuraavan sadan vuoden aikana. Syntyi idea valita kevään aikana vain 75 projektia, ja jättää avoimeksi ideahaku vielä syksylle 2016. Kaikki jo tulleet hakemukset huomioidaan 25 haussa, mutta kannustamme innovatiivisuuteen ja rohkeaan uudistustyöhön. Idean voi jättää verkkosivujemme kautta 15.10.2016 saakka. Näistä hakemuksista valitsemme 75 jo valitun projektin jatkoksi 25 projektia joulukuun alussa.

Kannustamme kaikkia seuraamaan HundrEDissa mukana olevien koulujen ja tahojen matkaa syksystä alkaen. 75 hienoa ja innovatiivista projektia aloittaa matkansa elokuusta alkaen. Yhdessä tekeminen kantaa suomalaista koulutusta eteenpäin seuraavaksi 100 vuodeksi!

Tervetuloa mukaan HundrEDin matkaan!