We are using cookies to give a better service experience. By using our services you agree to use cookies. Read more

Accept
Reject
search
clear

Artikkeli

Haastattelemme 100 koulutusasiantuntijaa ja vaikuttajaa ympäri maailman siitä, kuinka koulutusta tulisi kehittää sekä mitä työelämä- ja tulevaisuuden taitoja nuorten tulisi koulussa oppia seuraavan 100 vuoden aikana. Haastatteluissa käsitellään laaja-alaisesti eri alojen asiantuntijoiden näkemyksiä koulutuksen tulevaisuudesta ja kehitetään Suomen koulutusta seuraavaksi 100 vuodeksi.

Digitalisaatio on hyvin kiistelty aihe. Puhutaan digiloikasta sekä opettajien riittämättömistä tieto- ja viestintätekniikan taidoista: Moni opettaja kokee taitonsa riittämättömiksi uusimman tietotekniikan käytön suhteen, mutta valtio kannustaa kouluja mukaan digiloikkaan. Siinä missä Suomessa puolletaan tietotekniikan tarpeellisuutta opetuksessa, Atlantin toisella puolella Piilaaksossa ollaan paljon kriittisempiä asian suhteen.

Pyysimme asiantuntijoita kertomaan omat näkemyksensä digitalisaatiosta ja sen asemasta koulutuksessa.  

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan "digitalisaation ymmärtäminen ja haltuunotto ovat keskeisiä kansalaistaitoja jo nyt  kaikille suomalaisille". Siten digitalisaation tulee hänen mukaan ehdottomasti näkyä koulumaailmassa, eikä tietotekniikan käyttöönottoa tule viivyttää. Luukkainen ei kuitenkaan usko, että pystymme koskaan etenemään laitekanta edellä, vaikka valtion tasolta pyritäänkin takaamaan kaikille kouluille yhtäläiset mahdollisuudet tietotekniikan käyttöön kouluissa.

Hello Rubyn Linda Liukas muistuttaa tietotekniikan menevän kovaa vauhtia eteenpäin. Sekä laitteet että niiden käyttötavat uudistuvat kaiken aikaa: "Nämä lapset tulevat olemaan viimeisiä lapsia, jotka muistavat tietokoneen sellaisena loistavana boksina, jonka ääressä istutaan. He tulevat kasvamaan maailmaan, jossa kaikki asiat ovat tietokoneita. Yksi asia, josta olemme huolissamme on se, että jos kasvatamme vain kuluttajia eikä sellaisia ihmisiä, jotka pystyvät luomaan tietokoneella asioita ja käyttämään teknologiaa ongelmanratkaisuvälineenä."

Ensi syksynä voimaan tuleva uusi opetussuunnitelma sisällyttää opetukseen koodaamista, jolloin lapset ja nuoret oppivat entistä monipuolisemmiksi tietokoneiden käyttäjiksi.

 

Digitalisaatio opetuksen vauhdittajana

Lähes kaikki asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että digitalisaatio ei saa olla itseisarvo. Sen sijaan digitalisaatio mahdollistaa monipuolisemmat opetusmenetelmät ja opetuksen eriyttämisen.

"Näen digitalisaation vauhdittavan opetuksen muutosta. Lisäksi näen digitalisaation kehittymisen ennen kaikkea opetuksen ja oppimisen sekä toimintatapojen muutoksena”, toteaa Helsingin Opetusviraston johtaja Liisa Pohjolainen.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto nostaa digitalisaation vielä tärkeämpään rooliin opetuksen kannalta: “Näen sen jopa itseisarvona. Koulun ja yhteiskunnan tulee pysyä samalla tasolla. Jos digitalisaatiota tulee yhteiskuntaan, sen täytyy tulla myös kouluihin. Hyvä kysymys on, että miten saamme varmistettua, että ei ole samaa sovellusta 15 vuotta, jota opiskelijat eivät halua käyttää, vaan opettaja hyödyntää uusia sovelluksia osana opetusta."

 

Digitalisaatio ei takaa hyvää opetusta

Teknologian mukaanottaminen ei poista pedagogiikan tärkeyttä opetuksessa – ennemminkin päinvastoin.

“Teknologia ei toimi, jos opettajien koulutus on jossain muualla maailmassa heikkoa ja he tekevät matemaattisia tehtäviä, jotka ovat behavioristisia ja sekunneissa mitataan, montako tehtävää meni oikein”, toteaa Global Teacher Prize 2016 -finalisti Maarit Rossi.

Tutkijatohtori Olli Vesterinen muistuttaa, että “pedagogiikan ideana on se, mitä teemme ja digitalisaation on oltava osa sitä. Jos digitalisaation on tätä päivää, se on luontevana osana myös pedagogiikkaamme."

Harvardin yliopiston vierailevan professorin Pasi Sahlbergin huolena ja pelkona on, että "ei-toivotut aivoissa tapahtuvat muutokset ovat sen laatuisia, että ne jossakin vaiheessa pakottavat meidät ajattelemaan vaihtoehtoisia toimintoja koulumaailmaan digitalisaation tilalle." Sahlberg viittaa tutkimustuloksiin, joiden mukaan tietotekniikan liiallinen käyttö saattaa pitkällä aikavälillä vaurioittaa aivoja. Yhdysvaltojen Piilaaksossa mietitään tällä hetkellä kriittisesti, mikä on tietotekniikan merkitys opetuksessa ja onko se korvattavissa muilla tavoilla. 

Lue kaikki mielenkiintoiset haastattelut 100 visiota -sivulta.