Uutinen
culterED
Avarakatseinen opettaja tuntee itsensä ja ympäristönsä, vie tiedon toimintaan, näkee erilaisuuden rikkautena, haastaa hierarkioita, edistää kanssakäymistä, huomaa ja puuttuu, perustelee toimintansa, osallistaa muita sekä kehittää itseään.
HundrEDissa projektimme culterED koostuu opettajille, rehtoreille ja opettajaopiskelijoille tarkoitetuista neljällä eri paikkakunnalla järjestettävistä seminaaripäivistä keväällä 2017. Laajempana tavoitteena työpajoissa on lasten ja nuorten syrjinnän ja syrjäytymisen ehkäiseminen, nuorten voimaantuminen aikuisten kanssa käydyn tasavertaisen keskustelun avulla sekä tukea tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen.
Avoin ilmapiiri keskustelulle
Seminaaripäivinä tulemme käsittelemään teemoja, kuten suomalaisuus, avarakatseisuus, identiteetti, syrjintä ja rasismi. Tahdomme tarjota opettajille avoimen, rohkean ja rehellisen ilmapiirin, jossa he voivat tuoda esille omia mielipiteitään ja ajatuksiaan. Tarkoituksenamme on pohtia yhdessä opettajien kanssa avarakatseisuuteen liittyviä aiheita uusista näkökulmista, kyseenalaistaa ja tunnistaa omia ennakkoluuloja sekä miettiä omaa identiteettiä.
“Erilaiset taustat ja se, miten ihmiset identioivat itsensä, vaikuttavat heidän toimintaansa erityisesti siinä, miten he kokevat itsensä ja millaisina heidät nähdään koulumaailmassa ja yhteiskunnassa sekä millaisia mahdollisuuksia he näkevät itsellään tulevaisuudessa. Tähän vaikuttaa puolestaan se, miten rakennamme käsityksiä normaaliudesta ja erilaisuudesta. Tärkeää on pohtia, keskustella avoimesti sekä puuttua epäoikeudenmukaisuuksiin. Yksittäisten ihmisten kokemukset ja näkemykset ovat tärkeitä ja auttavat ymmärtämään sitä, mikä on meille normaalia ja epänormaalia.” (Avarakatseinen opettaja -materiaalipaketti, Walter ry, KYTKE-projekti)
![](https://hundred-cdn.s3.amazonaws.com/uploads/ckeditor/pictures/342/content_Vaikea_puhua.png)
Ajatusmaailmat lähemmäksi toisiaan
Tahdomme kehittää culturED-työpajoista tehokkaan välineen, jota hyödyntämällä opetushenkilöstö pystyy vastaamaan työympäristössään esiintyviin uusiinkin tarpeisiin. Toivomme, että työpajat auttavat kouluja muuttamaan näiden toisinaan vaikeiden aiheiden käsittelyn silmiä avaavaksi ja rikastuttavaksi kokemukseksi. Vuodesta 2010 pyörineen KYTKE-projektimme kautta kerätyt tilastot ja havainnot tuovat selkeästi esille muun muassa sen, kuinka suuria haasteita oppilaiden ja opettajien välisessä kommunikaatiossa esiintyy. Yksi culturED:n päätavoitteista on tarttua tätä ongelmaa sarvista ja edesauttaa sen ratkaisemista pyrkimällä tuomaan opettajien ja oppilaiden ajatusmaailmat lähemmäksi toisiaan. Uskomme, että ymmärtäminen johtaa luottamussuhteen paranemiseen, mikä puolestaan näkyy kommunikaation ja yleisen hyvinvoinnin kohenemisena. Avarakatseisuus, toistemme ymmärtäminen ja kommunikaatio ovat kaikki sidoksissa toisiinsa.
Yhtenä vahvuuksistamme vuosien aikana on ollut ”laatikon ulkopuolelta” -ajattelumalli. Tämä ei tule muuttumaan culturED:nkaan kanssa. Tulemme hyödyntämään seminaaripäivien toteutuksessa KYTKE-projektin aikana kerrytettyjä havaintoja, tuottamaamme opetuskäyttöön tarkoitettua materiaalia ja omia henkilökohtaisia elämänkokemuksiamme. Uskomme, että yhdistämällä nämä kolme tekijää saamme luotua toimivan ja hyödyllisen kokonaisuuden.
Jan Wieland
projektijohtaja
KYTKE
Walter ry
Walter ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kulttuurienvälistä vuorovaikutusta. Yhdistys pyrkii toiminnallaan vaikuttamaan ihmisten arvomaailmaan edistämällä muiden ihmisten kunnioittamista, välittämistä ja vastuun ottamista. Tavoitteena on edistää avarakatseisuutta aktiivisen ja avoimen vuorovaikutuksen kautta.
Lue lisää culturED – avarakatseisia työpajoja opettajille -projektista!