search
Search
clear

Contact innovator

Ribbon FINLAND 100
Ympäristö- ja yrittäjyyskasvatusta kasvien hoidon avulla

Taimiakatemia

location_on Jyväskylä, Finland
Taimiakatemia on ympäristö- ja yrittäjyyskasvatuksen malli, jossa oppiminen tapahtuu kasvihuoneessa ja sen avulla. Innovaatiossa kuvataan vuosikellomalli, jonka avulla kenen tahansa on mahdollista toteuttaa toimintaa omassa koulussaa pienesti tai suuresti.
Taimiakatemian oppeja voi soveltaa kaikkiin kouluihin, joissa on pienikin mahdollisuus laittaa kädet multaan ja ryhtyä kasvattamaan jotain.

- Sanna Penttinen, opettaja

Overview

HundrED has selected this innovation to

Finland 100

Key figures

Innovation Overview

7 - 15
Age Group
-
Children/Users
1
Country
2014
Established
-
Organisation
319
Views
Updated on May 17th, 2022
bookmark_border
Bookmark
share
Share
about the innovation

Mistä on kyse?

Ihmiset erkaantuvat luonnosta ja oppilaat saavat usein oppia kasvien ja eläinten hoidosta vain kirjoista. Taimiakatemian avulla eläinten ja kasvien kasvatus ja hoito tuodaan konkreettisesti oppilaan lähelle, sillä oppilaat pääsevät itse pitämään huolta kasveista, kuten yrteistä ja kukista sekä muutamista eläimistä.

Taimiakatemia on kasvihuonetta hyödyntävä toimintamalli, jossa yhdistyvät koulun arki, ympäristökasvatus ja yrittäjäkasvatus. Toimintamallin tehtävänä on kestävään elämäntapaan ohjaaminen: oppilaita ohjataan huomaamaan, kuinka jokainen voi omilla valinnoillaan ja teoillaan vaikuttaa huomisen elinympäristöön. Malli myös auttaa oppilasta löytämään omat vahvuutensa.

Käytännössä toimintaa Taimiakatemiassa rytmittää luonnollinen pohjoisen vuodenkierto ja lukuvuosi. Syksyllä hyötypuutarhasta korjataan sato, raivataan paikat ja valmistaudutaan jouluna pidettäviin myyjäisiin. Alkuvuodesta suoritetaan kevään kylvöt, istutetaan ja koulitaan maata. Myöhemmin keväällä oppilaat pääsevät myymään kasvattamiaan taimia ulos viljeltäväksi.

Oppilaat kasvattavat ja pitävät huolta kasvihuoneen kasveista sekä kehittävät yrittäjyystaitoja markkinoimalla ja myymällä taimia ja kasveja lähiympäristössä.  Taimiakatemia vie uuden opetussuunnitelman ytimeen osallistamalla ja vastuuttamalla oppilaita yhteiseen tekemiseen ja kasvihuoneen monipuoliset työt mahdollistavat laajan käytännön oppimisen.

Toiminta Taimiakatemiassa käynnistyi varsinaisesti syksyllä 2013, jolloin Mankolan yhtenäiskoulu perustettiin ympäristöön, jossa on toiminut ennen muun muassa emäntäkoulu tiluksineen. Kasvihuone oli ollut käytössä viimeksi 1990-luvulla. Näistä lähtökohdista Taimiakatemia lähti käyntiin hyvin rivakasti.

Mankolassa kasvihuoneella on itse kasvihuoneen lisäksi laborointi- ja askartelutila 15 oppilaalle, luontomuseo, jonne on koottu täytettyjä eläimiä ja kivinäytteitä sekä tilat undulaattien ja peippojen häkeille. Suurin osa 120 neliön kasvihuoneesta on varattu talvipuutarhalle ja kasvihuoneen päässä on taimien kasvatukseen sopiva tila.

Research

HundrED Academy Review

IMPACT & SCALABILITY
Innovativeness

Innovaatio yhdistää mielenkiintoisella tavalla yrittäjyyskasvatusta ja ympäristökasvatusta.

Impact

Oppilaat oppivat huolehtimaan kasveista ja samalla saavat runsaasti tulevaisuuden työelämässä hyödyllisiä taitoja.

Scalability

Innovaation voi toteuttaa useilla eri laajuusasteilla ja se vaatii kouluvuoden suunnittelua kasvien hoito huomioiden.

Media

See this innovation in action


Milestones

Achievements & Awards

May 2022
Finland 100
May 2019
100 views
June 2017
Innovation page created on HundrED.org
Map

Spread of the innovation

loading map...
Steps

Inspired to implement this? Here's how...

01
Elokuu
Elokuussa kasvihuoneella riittää tekemistä.
Read more
02
Syyskuu
Syyskuussa Taimikakatemiassa tapahtuu muun muassa sadonkorjuun merkeissä.
Read more
03
Lokakuu
Lokakuu on toiminnan kannalta hiljaisempi kuukausi. Tällöin on esimerkiksi aikaa suunnitella ja toteuttaa syysaskarteluja, seuraavan vuoden kylvöjen suunnittelua tai muuta oheistoimintaa.
Read more
04
Marraskuu
Myös marraskuussa toiminta on kevääseen verrattuna hiljaisempaa. Marraskuussa voidaan esimerkiksi valmistaa jouluaskarteluja joulumyyjäisiä varten!
Read more
05
Joulukuu
Joulukuussa suunnitellaan ja toteutetaan myyjäiset, joiden tuotot voidaan käyttää kasvihuoneen toiminnan ylläpitämiseen.
Read more
06
Tammikuu
Tammikuussa suunnitellaan kevään kylvöt ja tehdään siementilaukset.
Read more
Show more