Koko koulu voi lähteä mukaan edistämään koulutuksen kehittymistä.
Yhteistyöhön lähtemisen edellytyksenä on kuitenkin monivuotisuus, sillä pitkäaikainen yhteistyö on kummallekin osapuolelle – sekä suomalaiselle että yhteistyökoululle – hedelmällistä. Pitkäaikaisuus mahdollistaa kehittämistyön kannalta tärkeän vuoropuhelun syventymisen paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Lauttasaaren koulu on yhteistyössä kambodzalaisen koulun kanssa jo kolmatta vuotta.
Mikäli haluat lähteä mukaan koko koulun voimin, keskustelkaa seuraavasti:
1. Keskustelkaa hankkeesta
Keskustelkaa hankkeesta koululla, tehkää päätös osallistua ja valitkaa koulun sisältä vastuuhenkilö.
2. Ottakaa yhteyttä Kirkon Ulkomaanapuun
Ilmoittakaa koulun kiinnostuksesta ryhtyä yhteistyöhön. Kirkon Ulkomaanavun kanssa etsitään sopiva kohdemaa, jotta hanke tukee laajempaa ja pitkäaikaisempaa vaikuttavuutta kehitystavoitteiden saavuttamiseksi. Kirkon Ulkomaanapu vahvistaa, että paikalliset organisaatiot ovat mukana ja tukevat hankkeen jatkoa.
3. Suunnitelkaa
Suunnitelkaa yhdessä Kirkon Ulkomaanavun kanssa projektin kesto ja pääpiirteet sekä tavoitteet, jotka ovat kaikki koulukohtaisesti räätälöitävissä.
4. Aloittakaa varainkeruu
Aloittakaa varainkeruu koulussa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Järjestäkää tapahtumia, kuten esimerkiksi Kambodza-kävely.
Yhteistyökumppaneita voi kysyä ottamalla yhteyttä koulun lähialueen paikallisiin toimijoihin, kuten seurakuntaan, yrittäjiin, asukasyhdistykseen, muihin kouluihin, ja pyydä heitä mukaan yhteistyöhön ja varainkeruuseen.
Esimerkiksi Lauttasaaren projektissa seuraavat tahot ovat osallistuneet matkajärjestelyihin, rahoitukseen ja tiedotukseen:
5. Valitkaa ensimmäiset matkaan lähtijät
Suunnitelkaa matkan pedagogiset tavoitteet yhdessä Kirkon Ulkomaanavun ja kohdemaan koulujen kanssa. Lähtijöiden tulee valmistautua matkaan huolella, tutustua maan kulttuuriin ja opetusjärjestelmään, huolehtia käytännönjärjestelyt, matkat, rokotukset, viisumit jne. sekä osallistua lähtijävalmennukseen.
6. Suunnitelkaa vastavierailu
Suunnitelkaa vastavierailu paikallisen yhteistyökoulun opettajille ja muille paikallisille toimijoille. Tarkoitus on, että myös kohdemaan opettajat näkevät käytännössä suomalaisen koulun toimintakulttuuria ja pedagogisia ratkaisuja.
Lauttasaaren koulu on mukana jo kolmatta vuotta
Opettajat ilman rajoja Lauttasaari on yhteisörahoitteinen kehitysyhteistyöprojekti, jossa on mukana lauttasaarelaisia toimijoita: koulut, seurakunta ja yrittäjät sekä Kirkon Ulkomaanapu. Projektin kohdemaana on Kambodza.
Suomalaiset opettajat matkustavat työskentelemään kambodzalaisiin kouluihin ja viemään suomalaista pedagogista osaamista paikallisille opettajille. Kambodzalaiset pedagogit tekevät vuosittain opintokäynnin lauttasaarelaisiin kouluihin, jossa he tutustuvat suomalaiseen koulutusjärjestelmään havainnoimalla opetusta ja keskustelemalla koulujen henkilökunnan kanssa.