Interested in this innovation?

Great! Our mission is to help innovations spread.

Contact the innovator here:

Jaana Perkinen
Minna Welin

Bookmark the ones you like!

You can bookmark all your favorite innovations to your profile.

Ribbon FINLAND 100
Kuinka tehdä oppimisesta näkyvää?

Arviointijuna

location_on Hyvinkää, Suomi
Arviointijuna on esi- ja alkuopetukseen kehitetty sähköisesti käytettävä työkalu, joka tekee oppimisesta näkyvää oppilaalle itselleen, heidän huoltajilleen ja opettajalle. Oppijasta tulee oman oppimisensa omistaja ja hänellä on mahdollisuus asettaa itselleen oppimisen tavoitteita ja seurata omaa oppimispolkuaan.
Hanna Sarakorpi, Saunalahden koulu
"Arviointijunassa yhdistyy suunnittelu-, seuranta- ja arviointityökalu. Se perustuu Meriusvan koulussa kehitettyyn majakkamalliin."

Hanna Sarakorpi, Saunalahden koulu

Interested?
about the innovation

Mistä on kyse?

Arviointijuna on sähköinen, verkossa toimiva työkalu, joka tekee oppimisesta konkreettista ja näkyvää. Arviointijunaa voidaan hyödyntää esiopetuksesta alkuopetukseen ja aina kolmannelle luokalle asti. Arviointijunan graafinen ympäristö on luotu oppijan ikä- ja kehitystaso huomioon ottaen motivoivaksi, houkuttelevaksi ja lapsen maailmaan sopivaksi.

Oppimisprosessi tehdään näkyväksi, konkreettiseksi ja helposti seurattavaksi oppijoiden tieto- ja/tai taitotasosta riippumatta. Arvointijunan käyttöönoton myötä oppija harjoittelee oppimaan oppimista, oman oppimisensa suunnittelua, tavoitteiden asettamista ja itsearviointia oppimisprosessin aikana opettajan tukemana. Tavoitteena on lisäksi helpottaa tiedonsiirtoa ja nivelvaihetta esiopetuksesta ensimmäiselle luokalle siirryttäessä sekä toiselta luokalta kolmannella luokalle edetessä.

Oppijan harjoittelua, tavoitteiden asettamista ja opinnoissa etenemistä pystyvät seuraamaan kaikki oppimisprosessiin vaikuttavat; opettaja, huoltajat ja oppija itse. Oppijalla on mahdollisuus saada kannustavaa palautetta sekä huoltajilta, että opettajalta oppimisprosessin aikana.

Oppimisprosessista tulee konkreettista ja näkyvää. Oppijasta tulee oman oppimisensa omistaja, jolla on mahdollisuus asettaa itselleen tavoitteita ja seurata omaa oppimispolkuaan. Interaktiivinen vuorovaikutus oppijan, opettajan ja huoltajien välillä lisääntyy, koska sekä huoltajilla, että opettajalla on mahdollisuus seurata oppimisprosessia ja antaa kannustavaa palautetta oppijalle oppimisprosessin eri vaiheissa. Työkalu palvelee myös erittäin hyvin arviointikeskusteluja, joita järjestetään esi- ja alkuopetuksessa yhä enenevässä määrin. Mm. huoltajille konkretisoituu OPS:in tavoitteet ja sisällöt paremmin kuin aikaisemmin.

Innovation Overview
6 - 12
Age Group
-
Children/Users
1
Country
2017
Established
-
Organisation
829
Views
HundrED Review
Innovativeness

Arvioinitjuna soveltaa Majakkamallia kiinnostavalla tavalla sähköisessä oppimisympäristössä.

Impact

Arviointijuna vastaa opetussuunnitelman vaatimuksia oppimisen arvioimisesta ja alleviivaa oppilaan roolia oman oppimisen arvioimisessa. Tällä on positiivinen vaikutus oppilaiden oppimiseen.

Scalability

Majakka-mallin haasteena ollut skaalautuvuus on pystytty ratkaisemaan Arviointijunan sähköisellä versiolla.

Media

See this innovation in action

Seuraavat kaupungit/paikkakunnat on valittu pilotoimaan Arviointijunaa. 1. Espoo, Saunalahti 2. Hyvinkää, Puolimatka, Martti ja Anttilantalo
Seuraavat kaupungit/paikkakunnat on valittu pilotoimaan Arviointijunaa. 1. Espoo, Saunalahti 2. Hyvinkää, Puolimatka, Martti ja Anttilantalo 3. Vantaa, Kannisto 4. Lappeenranta, Lappee 5. Pori, Koivula 6. Lohja, Rauhala 7. Oulu, Oulun Normaalikoulu 8. Kittilä, Sirkka Antoisaa matkaa pilotissa mukana olijoille! Arviointijunaa koekäyttää n. 350 ja n. 18 opettajaa. Toivomme kovasti, että muut matkustajat seuraavat aktiivisesti tapahtumia täällä fb-ryhmässä, sillä kehitystyö on kesken ja siihen kovin mielellämme otamme vinkkejä, neuvoja ja ajatuksia vastaan. Sähköpostia valituille on jo lähetetty. Turvallista ja hyvää matkaa kaikille. Tästä meidän raidevastaavien työ vasta kunnolla alkaakin.
Arviointijuna vieraili 12.-13.6.2017 Mikkelin Yoo-Joo yksilöllisen oppimisen kesäpäivillä. Uusia ihmisiä liittyi fb-ryhmäämme ja viestejä pilotointihalukkuudesta ilmestyi sähköpostiin lisää.Kokoonnumme Saunalahden koululle 15.6.2017 valitsemaan pilotointikoulut, -ryhmät ja luokat. Pysy kyydissä!
Puolimatkan koulu Hyvinkäältä sai tänään 24.5.2017 vieraita Etelä-Korean Soulista. Huomion keskipisteenä oli Arviointijuna, jota Kirsi Lindfors ja Sani Putro-Ukkola Martin koulusta ansiokkaasti vieraille esittelivät. Olimme varautuneet 15 minuutin esittelyyn, mutta Arviointijuna herätti niin paljon ihastusta ja kysymyksiä, että keskustelimme aiheesta lähes tunnin.
Arviointijuna
Arviointijunan kotisivut ovat saaneet uuden raikkaan ilmeen. Hyppää junaan! Keskustelua Arviointijunan liikkeistä voit seurata ja käydä Facebookin sivuilla https://www.facebook.com/groups/1285075448203107/http://arviointijuna.fi/
Arviointijunamme on tehnyt ensimmäisen ulkomaan matkan. Hyvinkään Puolimatkan koulun rehtori Lasse Luostarinmäki vei junan mukana terveisiä Italiaan, missä arviointijunamme oli herättänyt suurta ihastusta ja mielenkiintoa.
Hyvinkääläisten ja Saunalahtelaisten kehittelemä arviointijuna puksutteli jälleen Espoon Saunalahden koululla. Kiskot kiillottuvat ja junien visualisointi toimintoineen kirkastuu. Tänään keskityimme palautejärjestelmään, vaunujen visuaaliseen ilmeeseen ja toimivuuteen.

Milestones

Achievements & Awards

May 2019
500 views
January 2018
Finland 100
June 2017
Innovation added to the HundrED
Map

Spread of the innovation

loading map...
Steps

Inspired to implement this? Here's how...

01
Luo tili Arviointijuna-palveluun
Arviointijunan käyttäminen onnistuu luomalla maksuton tili palveluun osoitteessa arviointijuna.fi
Read more
02
Tutustu opettajan ohjeisiin
Arviointijuna on kehitetty ensisijaisesti äidinkielen ja matematiikan taitojen opettamiseen.
Read more
03
Kokeile oppilaidesi kanssa
Luo ryhmä oppilaillesi ja kokeile miten he kokevat arviointijunan käytön oman oppimisen seuraamisessa.
Read more