article

Voisiko jokainen koulupäivä olla seikkailu?

7.9.2016

Uutinen

Kuudennen luokan opettaja Teppo Manninen pohtii kuluvan lukuvuoden ajan, miten seikkailupedagogiikkaa voisi hyödyntää opetuksessa. Teppo tarkastelee pelillisiä elementtejä niin oppituntien, läksyjen kuin arvioinninkin kannalta.

Projektin alku lähti omasta turhautumisestani opettamiseen. Olin vaihtamassa alaa turhauduttuani luulemaan, että opettamisessa kyse on kirjojen täyttämisestä ja opettajan luennoimisesta. Lisäksi hukutin oppilaat tehtäviin, joiden tekeminen ei tuntunut liittyvän mihinkään. Poikkilaakson ala-asteella arviointityökalua uudistettaessa sain ajatuksen roolipelin yhdistämisestä arviointiin. Idea oli hyvä, mutta olin kujalla siitä, kuinka se toteutetaan. Otin osaa silloisen Mediakeskuksen järjestämään Pelipedagogiikka-hankeeseen, jonka kautta sain varmuutta siihen, mitä olin tekemässä.         

                       

Seikkailupedagogiikka on keino kääntää koulutyö päälaelleen – osallistaa oppilaita työskentelemään mielekkäällä tavalla ja antaa heidän vaikuttaa omaan koulutyöhönsä. Pelillistäminen on mielestäni loistava tapa uudistaa arviointia. Tämän vuoden suurin urakka on, miten esimerkiksi Wilman pelillistämisen kautta saan kohennettua oppilaiden motivaatiota koulutyötä kohtaan.

Kokeilut pelillistämisen parissa olivat menestys niin itselleni kuin myös oppilaille. Rakensin opetukseen mukaan tarinallisia mysteerejä, joihin linkittyi oppiainesisältöjä. Poikkilaakso muuttui fantasiaa pursuavaksi paikaksi, jonne lohikäärmeet ja örkit tulivat pesimään. Loimme 11 vuotta vanhalle koululle monta sataa vuotta vanhan historian ja perustimme saarelle kaupungin.

                         

Projektin aikana kokoan yhteistyökumppaneideni kanssa materiaalipaketin opetuksen pelillistämisestä. Yhteistyökumppanetani ovat Tomi Tolonen Siltamäen ala-asteelta, Pekka Humelin Mustakiven ala-asteelta sekä Jyrki Karjalainen Itäkeskuksen peruskoulusta. Projektin kautta raportoin, kuinka kuudesluokkalaisten kaupungin perustaminen etenee ja miten luokka, jolle tämä tapa oppia on täysin uusi, ottaa sen vastaan. Vuoden aikana kokeilemme monipuolisesti pelillistämisen mahdollisuuksia opetuksessa. Osaamisen ja tiedon jakaminen on oleellisessa osassa, kun puhutaan opetuksen uudistamisesta. HundrEDin mukana oleminen on tämän takia tärkeää.

Sarjakuva on itselleni mielekäs tapa kertoa asioista. Saan olla kriittinen itseäni kohtaan ja irvailla myös itselleni. Sarjakuvassa esiinnyn opettajana, joka imeytyy mukaan kirjoittamaansa seikkailuun. Sarjakuvan örkki-hahmo on eräänlainen vastarannan kiiski, – oma sisäinen kansakoulun opettaja, joka kyseenalaistaa kaiken.


Teppo Manninen
luokanopettaja

Vallilan ala-aste

Lue koko sarjakuva ja seuraa projektin etenemistä koko lukuvuoden ajan!

 

article
20.11.2020
Dear You: A Letter with Love
Arlene Tucker, artist, teacher, and selected innovator reflects on the creation of her innovation, Dear You. The initiative is a process-based cross-cultural international art project created for chil
play_circle_outlined community article
29.10.2019
TransformED: Making Educational Transformation Possible From Classroom To School To District
Becoming an inspiring educator requires a village! transformED’s unique approach to professional development has supported over 3,000 educators in creating transformational change in classrooms, schoo