We are using cookies to give a better service experience. By using our services you agree to use cookies. Read more

Accept
Reject
search
clear

Blogiteksti

Uusi kouluvuosi on alkanut ja sen myötä käynnistyy myös HundrEDin ensimmäiset 75 projektia kohti tulevaisuuden koulua, uudenlaista ja uusien asioiden oppimista. Olen saanut onnekseni olla valitsemassa nyt käynnistyviä projekteja ja odotukset ovat korkealla. Jokaisen projektin sydämessä on sitä toteuttava yhteisö. Koulun ihmisten rohkeus ja halu olla luomassa uutta.

Alkavien hankkeiden kirjo ja tarjonta on laaja. Oli kyseessä sitten matemaattiset taidot, media, uudenlainen oppimisympäristö tai meditaatio, kaikki tähtäävät mielestäni yhteen ja samaan – siihen, että jokaisessa nuoressa syttyisi lamppu. Oivallus omasta tarinasta, osaamisesta ja asioista, joita kohtaan tuntee intohimoa. Millaisen elämän haluan itselleni rakentaa ja samalla, miten voisin tukea ja auttaa muita sekä koko yhteisöä. 

Olen vuosien saatossa kiertänyt yli 300 koulussa ja pidän tärkeimpänä tavoitteena sitä, että jokainen nuori saisi kasvaa oppimisen ympäristössä, joka ei aseta ihmisenä olemiselle ja hyvälle elämälle ehtoja. Että jokainen voisi luottaa omaan tarinaan ja itsestään nouseviin asioihin. 

Liian usein vieläkin kysymme lupaa itsemme ulkopuolelta. Saanko olla? Voinko olla? Mitä pitäisi olla? Kun lamppu syttyy, on ympäröivää tietoa huomattavasti helpompaa jäsentää ja hyödyntää. Parhaassa tapauksessa syntyy oivallus siitä, että voi myös itse olla tiedon lähde. 

Tämän jälkeen on tärkeää, että pystyisimme antamaan jokaiselle mahdollisimman paljon välineitä ja kykyä ilmaista omaa osaamistaan ympäröivässä maailmassa. Luoda verkostoja ja löytää kumppaneita, joiden kanssa rakentaa yhteisiä unelmia. Tärkeintä ei sittenkään ehkä ole ne suurimmat esikuvat ja idolit, vaan oivallus siitä, että me yhteisönä voimme mahdollistaa asioita toinen toisillemme. Olla liittolaisia ja luoda hyvää elämää. 

HundrEDin ohjausryhmässä olen halunnut korostaa ihmisoikeuskasvatusta ja seksuaalikasvatusta. Ne antavat kasvavalle ihmiselle pohjan, jolle rakentaa omaa identiteettiään tiedostavassa ja kunnioittavassa suhteessa muuhun maailmaan. Omat oikeudet pitää tietää, jotta niistä voi pitää kiinni ja auttaa muitakin tekemään samoin.

Uusien kulttuurien kohtaaminen on peili, josta katsomme omaa kulttuuriamme. Opimme itsestämme eniten tutustuessamme erilaisiin tapoihin elää. Vuorovaikutustaitojen kehittyminen avaa mahdollisuuksia kohtaamisiin erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa. Kaikilla on myös oikeus oppia nämä taidot.

Ihaninta suomalaisessa koulussa on se, että kenestä vaan voi tulla mitä vaan. Suomalaisessa koulussa saa epäonnistua ja jatkaa oppimista. Siellä tehdään maailmankin mittaluokalla jännittäviä uusia kokeiluja ja halutaan koko ajan kehittyä.

Mikä tärkeintä, meillä on edelleen koulutusjärjestelmä, jossa me kaikki erilaisista taustoista tulevat elämänalut ja perheet saamme kulkea rinnakkain. Se on meidän rikkaus ja mahdollisuus jokapäiväiseen oppimiseen, kokemiseen ja haastetuksi tulemiseen.

Näistä kohtaamisista syntyy rohkea ihmiskäsitys, jossa jokaisen tarinalla on arvo ja mahdollisuus muuttaa maailmaa yhä paremmaksi.

Rohkeaa kouluvuotta kaikille!


Jani Toivola 
toisen kauden kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen
HundrEDin ohjausryhmän jäsen

Haastattelimme keväällä Jani Toivolaa hänen näkemyksistään koulutuksen suhteen. Lue koko haastattelu ja katsele inspiroivat videot 100 visiota -sivulta!